Veelgestelde vragen
Vragen over kosten / rekeningen:
Hanteren alle tandartsen in Nederland dezelfde tarieven?
De behandeltarieven voor tandartsen zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit en zijn dus bij iedere tandarts hetzelfde. Er kan wel verschil zitten in welke codes er wel of niet gedeclareerd worden voor een bepaalde behandeling en er zijn verschillen in de techniekkosten.
Worden mijn behandelingen vergoed door mijn verzekering?
Voor kinderen tot 18 jaar worden bijna alle behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Voor personen ouder dan 18 ligt het er aan welke verzekering je af hebt gesloten. Je verzekeraar kan je exact vertellen wat je vergoed krijgt.
Word ik geïnformeerd over de kosten?
Je tandarts / mondhygiëniste geeft je, zeker als je daar naar vraagt, altijd informatie over de behandelkosten. Als je dat graag schriftelijk wilt, dan kan dat. Voor behandelingen boven de €250,- krijg je vooraf een inschatting van de prijs.
Hoe ontvang ik de factuur?
Voor het versturen van onze facturen werken wij samen met Payt. Als je een aanvullende verzekering hebt, worden deze kosten verhaald bij je verzekeraar. Voor de eventuele overige kosten ontvang je van ons een rekening op de mail. Als je geen aanvullende tandartsverzekering hebt, ontvang je de volledige rekening rechtstreeks per mail.
Vragen over de verzorging van het gebit:
Welke tandpasta is het beste?
Er zijn heel veel verschillende tandpasta’s te koop, waarbij het moeilijk aan te geven is welke het beste is. Als je veel last hebt van gevoelige tanden, dan kan het helpend zijn om een tandpasta voor gevoelige tanden te gebruiken.
Omdat in onze westerse leefstijl veel (toegevoegde) suikers worden gebruikt is het advies om twee keer per dag je tanden te poetsen met een fluoridehoudende tandpasta. Whitening tandpasta’s raden wij over het algemeen af, omdat deze erg schurend zijn voor de tanden en daarmee ook schade aan kunnen richten.
Is elektrisch poetsen beter dan poetsen met een normale tandenborstel?
Uit onderzoek blijkt dat elektrisch poetsen voor de meeste mensen beter is dan poetsen met een gewone tandenborstel. De elektrische tandenborstels maken meer poetsbewegingen per minuut dan je met de hand kunt doen en de borstel helpt je hoe lang je moet poetsen. Daarnaast is het borsteltje wat kleiner, waardoor je makkelijker bij de moeilijke plekken kan komen.
Kan ik het beste flossen, stokers of ragers gebruiken?
Tussen de tanden en kiezen ontstaat ook tandplak. De haren van de tandenborstel komen hier niet goed tussen. Om het oppervlak tussen de tanden en kiezen ook goed schoon te maken, is het verstanidg om dagelijks met een stoker of rager te reinigen. Floss haalt over het algemeen weinig tandplak weg en omdat de meeste mensen floss niet op de juiste manier hanteren is het advies om een stoker of rager te gebruiken tussen je tanden en kiezen. Om het tandvlees gezond te houden kan je dit het beste dagelijks doen.
Mijn tandvlees bloedt met tandenpoetsen, is dit erg?
Gezond tandvlees bloedt niet en is mooi roze van kleur. Als het tandvlees bloedt met poetsen of stokeren / rageren dan betekent dit dat het tandvlees ontstoken is. Door goed over het tandvlees te blijven poetsen en tussen de tanden en kiezen te reinigen met een stoker of rager voorkom je dat het tandvlees gaat bloeden. Het duurt een aantal dagen voordat bloedend tandvlees weer helemaal gezond is.
Wat is tandplak en tandsteen?
Tandplak is een zacht, kleverig en nauwelijks zichtbare laag die op je tanden en kiezen zit. Tandplak wordt veroorzaakt door etensresten die achterblijven in je mond. Je hebt dus dagelijks met tandplak te maken. Tandplak bestaat uit etensresten, speeksel en bacteriën die in je mond leven.
De bacteriën in tandplak zetten de suikers uit je eten en drinken om in zuren die je tandglazuur aantasten. Dat kan gaatjes en tanderosie veroorzaken. Tandplak bevindt zich in heel je gebit. Zowel aan de voor- als achterkant van je tanden en kiezen en ertussen. Omdat tandplak dezelfde kleur heeft als je tanden, is het met het blote oog soms moeilijk zichtbaar. Tandplak is daarom soms lastig om te verwijderen.
Wanneer tandplak te lang blijft zitten wordt het hard, verkalkt het en verandert het zo in tandsteen. Tandsteen komt het meest voor tussen de tanden en kiezen en op andere moeilijk bereikbare plekken tijdens het poetsen.
Vragen over behandelingen:
Hoe vaak moet ik naar de tandarts?
Dit is deels afhankelijk van hoe de situatie in uw mond is, maar een keer per jaar is het minimum. Wij geven per patiënt een persoonlijk advies hoe vaak je op controle moet komen en hoe vaak je gebit gereinigd moet worden door een preventie-assistente of mondhygiëniste
Waarom worden er röntgenfoto’s gemaakt?
Met het blote oog kunnen we veel plekken in de mond niet goed beoordelen. Röntgenfoto’s zijn daarbij noodzakelijk om een goede controle te kunnen doen. Op de foto’s wordt het volgende beoordeeld:
- Tandbederf / gaatjes: soms zitten er gaatjes tussen de tanden en kiezen of onder oude vullingen. Een röntgenfoto helpt ons om problemen op te sporen en om ze onder controle te kunnen houden.
- Ontstekingen: op de foto’s kunnen we het kaakbot beoordelen. Door infecties / ontstekingen kan het kaakbot aangetast raken. Dit is op een röntgenfoto zichtbaar.
- Beoordeling van de tandontwikkeling: bij kinderen kan een röntgenfoto helpend zijn om te zien hoe de blijvende tanden zich ontwikkelen.
- Controle na behandeling: bij een wortelkanaalbehandeling of het plaatsen van een implantaat is een röntgenfoto helpend om te beoordelen of de behandeling succesvol is verlopen.
Hoe vaak de controlefoto’s gemaakt moeten worden verschilt per persoon. Het gemiddelde ligt daarbij rond de 2 jaar.
Is een röntgenfoto schadelijk?
De kleine röntgenfoto’s die gebruikt worden bij een controle of pijnklacht hebben een erg lage stralingsdosis (ongeveer 0,005 – 0,01 mSv). In ons dagelijks leven worden we voortdurend aan straling blootgesteld. Ter vergelijking, de gemiddelde jaarlijkse blootstelling aan natuurlijke straling ligt rond de 2-3 mSv, een kleine röntgenfoto bij de tandarts is dus niet schadelijk voor je gezondheid.
Ik ben zwanger, is het maken van röntgenfoto’s schadelijk?
De hoeveelheid straling bij een kleine röntgenfoto is zo klein dat dit weinig tot geen gevaar oplevert. Heb je kiespijn tijdens de zwangerschap en moet er een röntgenfoto gemaakt worden? Dit kan dus zonder problemen. Eventuele controlefoto’s stellen we uit tot na de zwangerschap.
Waarom moet mijn gebit gereinigd worden?
Het reinigen van het gebit bij een preventie-assistente of mondhygiënist is belangrijk omdat het helpt om de mond gezond te houden en tandheelkundige problemen te voorkomen. De behandeling richt zich op het verwijderen van tandplak, tandsteen en ander vuil dat zich in de mond ophoopt, wat moeilijk zelf te verwijderen is met alleen tandenpoetsen. Daarnaast krijgt u instructie hoe u het gebit het beste kunt verzorgen. Door regelmatig naar de mondhygiënist te gaan kunnen problemen zoals tandvleesontsteking of tandbederf op tijd herkend worden en behandeld worden voordat ze ernstiger worden.
Kan ik verdoving krijgen met het behandelen?
Ja natuurlijk! Wij vragen altijd of je een verdoving wilt tijdens het behandelen. Je hoeft dus niet onnodig pijn te hebben.
Waarom krijg ik een rubberen lapje (rubberdam) om mijn kies?
Een rubberdam is een dun, flexibel velletje rubber dat de tandarts gebruikt tijdens het behandelen. De tanden of kiezen die behandeld moeten worden zijn zichtbaar en de rest is beschermd achter het rubberen lapje.
De voordelen hier van zijn:
- Droge werkomgeving:, dit is van belang bij een wortelkanaalbehandeling en het plaatsen van vullingen, kronen en bruggen
- Hygiëne: houdt bacteriën en speeksel weg
- Beschermt de patiënt: er kan niets per ongeluk in de keel vallen en het beschermt de tong, lippen en wangen
- Beter zicht: de tandarts heeft beter zicht en kan efficiënter werken
- Comfort voor de patiënt de patiënt krijgt namelijk minder water achter in de mond
Kortom: de rubberdam is een hulpmiddel dat de behandeling efficiënter, veiliger en comfortabeler maakt. Hoewel het er misschien wat vreemd uitziet, heeft het veel voordelen voor zowel de tandarts als de patiënt.
Vragen over kinderen:
Vanaf wanneer moet mijn kind mee naar de tandarts?
Vanaf januari 2025 geldt de richtlijn mondgezondheid van de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Hierin wordt het advies gegeven om je kind mee te nemen naar de tandarts vanaf het eerste tandje wat is doorgebroken. Zo kunnen we jou als ouder goed begeleiden bij de verzorging van de tanden van je kind. Vanaf 2 jaar proberen we of het kind ook al zelfstandig in de stoel durft te zitten voor een controle.
Welke tandpasta is het beste voor kinderen?
Dit is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Het fluoride basisadvies luidt als volgt:
- 0-1 jaar -> 1x per dag de tanden poetsen met een peutertandpasta (500-750 ppm fluoride)
- 2-4 jaar -> 2x per dag de tanden poetsen met een peutertandpasta (500-750 ppm fluoride)
- 5 jaar en ouder -> 2x per dag de tanden poetsen met een volwassen tandpasta (1000-1500 ppm fluoride). Dit kan bijvoorbeeld ook een ‘junior’ tandpasta zijn, op de achterzijde van de tube kan je zien hoeveel fluoride er in zit)
Sommige kinderen vinden de pepermunt smaak van volwassenen tandpasta te scherp. In dat geval raden we je aan om Elmex Mentholvrij of een junior tandpasta met fruitsmaakje te proberen.
Worden de behandelingen voor mijn gebit vergoed?
Voor kinderen tot 18 jaar valt de tandarts onder de basisverzekering. Controles, reinigen, preventie, vullingen enz. worden dus vergoed. Mocht je kind een beugel nodig hebben, dan is hier een aanvullende verzekering voor nodig. Dit wordt met je besproken tijden het consult.
Wanneer gaan de tanden wisselen?
Het wisselen van de melktanden gebeurt vaak in twee fases. Gemiddeld beginnen kinderen te wisselen rond de leeftijd van 6 jaar. Vaak gaan eerst de twee voortanden in de onderkaak los zitten en daarna de twee voortanden in de bovenkaak. Rond het 6e levensjaar komen ook de eerste volwassen kiezen door. Deze kiezen wisselen niet, maar komen dus achter de achterste melkkiezen door. In de eerste wisselfase (meestal tussen 6 en 8 jaar oud) wisselen de vier voortanden van onder, de vier voortanden van boven en komen er vier volwassen kiezen door. Daarna staat de wisseling vaak even stil. Rond de leeftijd van 10-11 jaar gaat de tweede wisselfase van start. Dan gaat de wisseling verder met de melkhoektanden en melkkiezen.
Wat is sealen en waarom is dit nodig?
De volwassen kiezen hebben vaak diepe groeven, die moeilijk te poetsen zijn. Om deze kiezen te beschermen kunnen we een seallaagje aanbrengen. Dit is een beschermende laag in de groeven. Het doel hiervan is om de tanden beter te beschermen tegen cariës (gaatjes) en de kies is daardoor beter te poetsen.
De tandarts maakt de kies eerst schoon met een borsteltje en speciale gel en brengt daarna de sealant (een soort "laklaagje") aan in de groeven. Het laklaagje wordt hardt gemaakt met een lamp.